Vi har fått flera frågor om hur spelet Bingo kom till så vi tänkte att det är lika bra att skriva en artikel om Bingons historia. Det är intressant att Bingo har blivit så populärt i just Sverige. Man kan nästan tro att Bingo är ett svenskt spel från början men så är inte fallet. Det hela är mycket mer intressant än så och det är kanske lite mystiken bakom spelet som gör det så populärt.

Det hela började i Italien

Precis som med Blackjacken, Rouletten och många andra äldre spel så råder det delade meningar om var det började. Med Bingon är man ganska säker på att det hela startade i Italien. Under 1500-talet så började man spela ett lotteri i Italien som kallades för ”Lo Giuoco del Lotto D’Italia”. Än idag spelar man detta lottospel varje lördag i Italien. Sedan tog sig spelet vidare till Frankrike under 1700-talet och där fick det ett lite kortare namn ”Le Lotto” och spelades bara av de mest förmögna personerna i Frankrike. Även i Tyskland började man spela något som liknade Bingo under 1800-talet. Detta spel hjälpte barn att lära sig räkna och stava. När så till slut detta spel nådde USA så blev det kallat för ”Beano”. Det spelades primärt på nöjesfälten i USA och där blev det upptäckt av en leksaksförsäljare vid namn Edwin S. Lowe.

Hur blev det Bingo?

Edwin S. Lower bjöd in alla sina bekanta till sitt hem i New York för att testa spelet han hade hittat på nöjesfältet. Hans bekanta blev mycket imponerade av spelet och alla var riktigt tagna av spelet. Plötsligt skrek en av dem i ren upphetsning ”Bingo” istället för Beano och därefter började man istället kalla spelet för Bingo. Edin Lowe tog Beano och gjorde en del förändring och lanserade det som Bingo och det blev så klart en stor succé.

Bingon Sprids

Bingon började sedan spridas i USA och det var ett sätt för kyrkan att samla in pengar. Även om Bingo har sitt ursprung i Europa så har USA en stor del i att Bingo blev populärt. Idag är Bingo en av de mest spelade spelen i Sverige och det blir mer populärt för varje dag. Tack vare online Bingo så har det nu öppnats helt nya möjligheter. Man behöver inte längre sitta i en tråkig rökig lokal för att spela Bingospel, utan man kan sitta hemma i sin bekväma fåtölj och dricka en god drink medan man njuter av lite underhållande Bingospel. Bingon passa såväl unga som gamla och alla spelar på samma premisser.